icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


PICIGIN
ENGLEZI UČE PICIGIN


izvor Slobodna Dalmacija 11.05.2010.

članak iz slobodne dalmacijeNa splitskih ugodnih 20 stupnjeva, s razigranim jugom što je udaralo o leđa, zagazili su Cambridgeovi veslači u salbun Bačvica. Prekaljeni su ih piciginaši nastojali naučiti pravilima svoje igre, kako bi se na najpoznatije svjetsko sveučilište vratili obogaćeni novim vještinama. No, nije bilo lako. - Bit će nešto od njih za 50-ak godina, ako budu redovito dolazili, našalio se Nikša Stanojević, a prvih će deset potrošit dok shvate pravila...

- Sinkronizacija pokreta im je loša, nije ovo veslanje, dodaje piciginaš, hvaleći engleske mladiće što su se uopće usudili okušati u najsplitskijem sportu. I vidi se razlika između "njihovih i naših", ove "naše" je sunce odavno potamnilo, a one "njihove" nije ni vidjelo, ko zna otkada. Splićani su se u more bacali, bez straha, znajući da će ih ono dočekati u naručaj, a mladi su se gosti bojali ozljeda.

- Istegnuo sam sve mišiće, bole me ruke, sad sam, pred kraj, tek shvatio da se pri padu ne trebam od mora braniti rukama, nego skočiti na prsa, kazuje nam kroz osmijeh Cambridgeov student James Strowson, ne može naći dovoljno dobrih riječi za sunce i more kojima je okružen.

Drugi pak budući znanstvenik, inače Poljak, Bartosz Szczyrba uživa u svakom trenutku provedenom u Splitu, jer, kaže, u Poljskoj je ovakvo vrijeme usred ljeta, a i drago mu je što su Splićanke imale priliku vidjeti njegovo (neosunčano) tijelo, samo zbog njihovih pogleda, tvrdi, doći će i iduće godine.

- Nadamo se posjetu i za iduću Sudamju, zadovoljni su nam gosti, zadovoljni smo mi, veli nam prorektor Splitskog sveučilišta i predsjednik Organizacijskog odbora ispred splitskog Sveučilišnog sportskog saveza, profesor Željko Domazet, koji nije odolio dobaciti, onako - kroz šalu:

- Neka vježbaju picigin kada im veslanje ne ide!, aludirajući na izgubljeno nedjeljno nadmetanje osmeraca.

- Zabavna igra, ali - priznajem - vrlo čudna, zapetljao se u piciginaškim pravilima i Joel Janings. No, dodaje, lako bi se navikao na život u Splitu. Vesela partija picigina nije dugo trajala, gostima je postalo "friško", a i trebalo im je vremena za spakirati se, jer - dok vi čitate ovaj tekst, studenti iz Cambridgea i Oxforda će već biti u svojim kampusima. Do iduće godine.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.