icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


PICIGIN
PICIGIN by PAUN PAUNOVIĆ


NAJAVA IZLOŽBE (izvor fot-o-grafiti 06.10.2006.)

Paun Paunović izlaže serijal crno-bijelih fotografija jedinstvenog splitskog sporta picigina

članak iz foto grafitiFOTOKLUB Split s osobitim vas zadovoljstvom poziva vas na otvaranje izložbe fotoreportera Jutarnjeg lista Pauna Paunovića. Svečanost otvaranja održat će se u petak, 6. listopada u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, u Marmontovoj ulici, a izložba će biti otvorena do 1. studenog.

Davno smo ustvrdili da bi se Split, bez mnogo ustručavanja, mogao proglasiti mediteranskom fotografskom metropolom: razmjerno broju stanovnika, grad je s najviše afirmiranih fotografa na Sredozemlju. Možda i u Europi. Paun Paunović spada u mlađu generaciju u plejadi izvrsnih splitskih fotoreportera, a sada se prvi put samostalno predstavlja u rodnom gradu. Fotografijom se aktivno bavi već deset godina, sudjelovao je u nizu skupnih fotografskih projekata i na međunarodnim Internet natječajima.

U galeriji Fotokluba predstavlja se s tridesetak crno bijelih radova - FOTOGRAFIJA, naglasit će Paun, jer iako se radi o digitalnom napravljenim snimkama, izloženi radovi NISU printevi, nego KLASIČNO RAZVIJENE FOTOGRAFIJE, a riječ je o tehnologiji s kojom u Splitu baš i nismo pretjerano upoznati. Iz digitalnog formata, uz pomoć laserske tehnologije na fotografski papir se prenosi zapis koji se potom strojno razvija na klasičnom papiru i s klasičnim kemikalijama. No o načinu izrade takvih fotografija podrobnije ćete saznati od samog autora.

Izložba, što sam naziv kaže, donosi zaustavljene trenutke jedinstvenog splitskog sporta - PICIGINA. I sam doživotno inficiran piciginom, autor nije bježao od bilježenja priče kao , no njegove fotografije nisu zato manje profesionalne. One svakako jesu subjektivne i u tome leži osobita vrijednost izložbe. Jer, kad se ljubav splete sa zanatom, iskustvom i znanjem - finalni proizvod nikako ne može promašiti.

Izložbu Pauna Paunovića pratit će svojevrsni performance - picigin usred Marmontove, piciginaši će odgovoriti na pitanje , očekuje se govorancija Čiće Senjanovića i gradonačelnika Zvonimira Puljića,... ukratko - ispred Galerije prenijet će se ozračje Bačvica, a nakon svečanog otvaranja - selimo se na party u kavanu Lvxor.


KOMENTAR IZLOŽBE (izvor jutarnji list 08.10.2006)

Picigin iz objektiva Pauna Paunovića

članak iz jutarnjeg listaDrugi među nama fotografima nisu imali hrabrosti ni kreativnosti da prepoznaju kako se kroz picigin naša mladost može prikazati u najboljem svjetlu, odao je priznanje svom mladom kolegi Paunu Paunoviću (27) predsjednik fotokluba Split Feđa Klarić na otvorenju prve Paunovićeve samostalne izložbe "Picigin" u petak navečer u fotoklubu u Marmontovoj ulici.

Prigodno se Paunova klapa piciginaša svukla u kupaće gaćice i odigrala picigin na suhom u Marmontovoj ulici, zagušenoj posjetiteljima Paunovićeve izložbe, a prvu je lopticu bacio splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. Ozračje Bačvica, rodnog mjesta picigina, preneseno je u Marmontovu ispred fotokluba i pomoću ležaljki za sunčanje.

Izuzetno dobra posjećenost izložbe svjedoči da su Splićani prepoznali talent fotoreportera Jutarnjeg lista, a nazočnost afirmiranih kolega fotoreportera i novinara dala je Paunu i potvrdu struke.

- Samo netko kome je picigin ljubav i infišacija mogao je napraviti ovakve fotgrafije - primijetio je Ćićo Senjanović, poznati splitski piciginaš, novinar i urednik koji je uvodno govorio o Paunu onako kako samo Ćićo zna, da uz salve smijeha i ovacije prisutnih, koji su ga tu i tamo prekinuli u nadahnutom govoru, izmami i pokoju suzu.

Izložba tridesetak crno-bijelih fotografija picigina bit će otvorena do 1. studenoga. Posebnost Paunovićevih fotografija je što su razvijene ručno u fotolaboratoriju iako su snimljene digitalno. Paun Paunović fotografijom se bavi više od deset godina, a fotoreporter je Jutarnjeg lista od prvog dana.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.