icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


BAČVICE
O KUPALIŠTU


Kupalište BačviceBačvice su, kao i sam Split, platile skupu cijenu prošlih vremena, takozvanog velikog industrijskog razvoja i titule grada s najvećim mehaničkim priraštajem stanovništva na prostoru bivše države.

Unatoč jedinstvenoj ljepoti uvale s prirodnom pješčanom plažom, Bačvice su ostale lokalno gradsko kupalište s posjetiteljima slabije platežne moći, jer su svi oni kojima su to ekonomske prilike dopuštale, odlazili na kupanje izvan grada ili na otoke.

Ovdje svakako moramo izdvojiti skupinu zanesenjaka, igrača picigina, koji su unatoč teškim vremenima svojom vjernošću Bačvicama i upornošću sačuvali posljednje ostatke ostataka onog romantičnog ozračja nekadašnjih Bačvica.

Potom su došla nova vremena, izgrađen je i stavljen u funkciju sustav za pročišćavanje otpadnih voda, te je podignuta zgrada kupališno-poslovnog prostora, čime su se stekli osnovni ekološki i tehnički preduvjeti za početak rehabilitacije i reorganizacije kupališta, na nov način, u novom okruženju, u sferi održiva razvoja.

Zbog svega opisanog godine 2001. osnovano je javno privatno društvo s ograničenom odgovornošću Bačvice plaža, koje je dobilo koncesiju na cijelu uvalu, a time preuzelo i obvezu odgovornog upravljanja i gospodarenja kupalištem.Osnivači toga društva su Konstruktor-inženjering d.d. i Grad Split.

Uprava novoosnovanog društva je po njegovu osnivanju postavila slijedeće strateške ciljeve:
- ispuniti sve uvjete za dobivanje Plave zastave
- ekološki educirati kupače i posjetitelje
- privući što veći broj gostiju, poglavito inozemnih
- poboljšati dobnu i socijalnu strukturu gostiju
- promovirati nove sadržaje
- obnoviti tradiciju (picigin, različite fešte i događanja)
- razviti afirmativni publicitet
- razbiti predrasudu o Bačvicama kao lokalnom trećerazrednom kupalištu za široke mase
- ostvariti ravnotežu između gospodarskoga i društveno-ekološkog interesa.

Unatoč silnim administrativnim preprekama i nedostatku prikladne konkretne materijalne pomoći i opće podrške, Bačvice plaža d.o.o. ipak je uspjelo ostvariti većinu navedenih ciljeva. Dugi niz godina plaža je neprekidno nositelj Plave zastave. Tijekom prethodnih godina društvo je nekoliko puta nagrađivano za svoj uspješan rad i koncepciju. Od nekoć lokalne plaže Bačvice su postale prestižno, kozmopolitsko kupalište i bitan čimbenik turističke ponude, te su vratile i učvrstile svoj nekadašnji status jednog od najvažnijih simbola grada Splita.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.