icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


BAČVICE
Bačvice - raj na zemlji


Bačvice su predio u kojemu se zadanim divotama pogleda neminovno pridružuje i duhovno oko promatrača, izloženoga bezbrojnim doživljajima što prošlost spajaju sa sadašnjošću. Tu, gotovo u samom srcu grada, zaustavljene su tajne i ponuđena bezbrojna otkrića splitske legendarnosti, i tko god se nađe na tomu mitskom mjestu, osjeća mediteranski zov prirode s uokvirenim likovnim čarolijama.

More i kopno na Bačvicama toliko su prijateljski bliski da jedno neprestance preuzima ulogu drugoga. Čisti, plavetni plićak spaja se s vlažnom ravninom pjeskovite obale po kojoj ljudsko biće korača poput galeba.

Između široko odmaknutih sika Ovčica i Kavale otvara se ganutljiv vidik pred kojim maštovita pjesnička gitara plače radi dalekih stvari, a Brač i Šolta, u duetu, izvode čarobnu himnu obzorja, spajajući odlaske i povratke u vječne priče, dok se brodi i brodići pojavljuju i nestaju kao zagonetni glasnici pučine.

S tog mjesta promatrač ne zna osjeća li se povlaštenijim u tišinama bonace ili u galami južina i maestrala. A uokolo je plemenito zaštićen naklonošću borova, te, otraga i odozdo, preostalih tamarisa što se slikarski spajaju s diskretnim fizionomijama okolnih starinskih kuća, ispunjenih dusima otmjene prošlosti.

Ima, dakle, dovoljno razloga da se ne vidi ono nametljivo i bezukusno, moderno, što se tu nanizalo , a ne želi ga se gledati jer podsjeća na zagađenje.

Ali društvena punoća i nevjerojatna sadržajna raznolikost Bačvica predstavlja jedan od najmarkantnijih motiva splitskog života. Na tom sudbinski odabranom poprištu ljepote odavno se zbivaju stvari koje duboko prodiru u duše sudionika te naprosto sudjeluju u najzanimljivijim pričama povijesti grada i u odrednicama sveopćeg splitskog mentaliteta.

Tu su se desetljećima odvijale bezbrojne fjabe kojima su osnovni razlozi najčešće bili smijeh i radost opuštenosti. Zadirkivačko veselje kraljevalo je na tomu mjestu zajedničkih doskočica. Bilo je to i ostalo okupljalište vedrih duša i raznih oriđinala, gdje se smijeh pretvara u pjesmu, a pjesma u smijeh.

Osamljeni morski šetači značili su i znače suprotnost veselim zabavljačima okupljenim na uzmorskim klupama -šentadama pod tamarisima. Divna, dakle, životna pozornica na kojoj su se zbivale i zbivaju najraznovrsnije predstave, najčešće vrhunske komedije, ali čak i nekakve čudne drame s tragičnim završecima.

Naročitu važnost tu su vazda imale športske, zapravo fizički rekreativne namjere s izrazitim zafrkantskim ciljem, a carsku ulogu na tome području stekao je picigin.

Zapravo piciginski ugođaj suvereno vlada u toj čudesnoj uvali koja se suprostavlja surovoj banalnosti i ozbiljnosti svijeta. A u njoj gospodari i bogatstvo erotike, od onih grubijanskih farsa nametljivih pojedinaca lišenih stida, do petrarkističkih ljubavnih idila čednih, pristojnih parova. Jer upravo tu su bezbrojni životni romantičari doživljavali slikovite vizije ostvarenja svojih snova. Tu, gdje se dadu oćutjeti draži zemaljskoga raja. Na tomu divnom, besmrtnom igralištu za duše i tijela svih uzrasta.

autor: Tolja
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.