icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


BAČVICE
NAFTA NA KUPALIŠTU


izvor Slobodna Dalmacija

članak iz slobodne dalmacije Jadrolinijin trajekt "Tin Ujević" u ponedjeljak je oko 19.20 udario u rub pristanišne rampe na Gatu sv. Petra u splitskoj Gradskoj luci pri čemu je na stražnjem lijevom boku broda, točno na vodenoj liniji, nastala rupa veličine tri puta tri metra iz koje je u more u vrlo kratkom roku isteklo gotovo 35 tona lakog dizelskog goriva.

O posljedicama havarije dovoljno govore naftne mrlje na površini mora koje su djelatnici "Ciana" pokušali zaustaviti plutajućim branama i posebnim sredstvima za skupljanje masnoća. Prostor oko mjesta havarije osiguravali su policajci i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. Neugodan miris nafte širio se cijelom lukom, ali i okolnim splitskim četvrtima.

Mjesto havarije obišao je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader sa suradnicima, te predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Zapovjednik JVP-a Split Felicijo Parčina naglasio je kako bi velika putnička luka poput splitske morala imati poseban brod za interveniranje kod sličnih havarija, a to nije slučaj.

Soldo: Važno je lokalizirati zagađenje kako bi eko katastrofa bila manja

Dizel je, kao i svi naftni derivati, prilično toksičan i svi morski organizmi koje zahvati vrlo brzo će uginuti - komentira prof. dr. Alen Soldo iz Centra za studije mora splitskog Sveučilišta. Navodi i kako je važno da se zagađenje lokalizira u luci jer će tako razmjeri eko katastrofe biti manji.

Zbog brojnih zagađenja unutar luke eko sustav je ondje reduciran, dok je samo 400 metara dalje situacija značajno drugačija. U luci, naime, nema puno ribljih i biljnih vrsta, a one su, uz to, i otpornije na ovakve vrste zagađenja, dok je izvan luke eko sustav prilično bogatiji i te vrste nisu otporne na zagađenja.

Zbog toga bi dizel, ako bi se raširio izvan luke, prema Bačvicama i Sustipanu, značio katastrofu. Sve slabo pokretne vrste vrlo brzo bi uginule, a spasili bi se samo organizmi koji se mogu gibati, većinom ribe. Pitanje i nakon koliko bi se eko sustav mogao obnoviti - upozorava dr. Soldo.

Naglašava i kako se dizel jako teško skida s kamenitog područja, pa bi ga, kako objašnjava, bilo gotovo nemoguće očistiti s kamene i stjenovite obale Marjana i u slučaju da se mrlja proširi do tamo morali bi se, kaže dr. Soldo, upotrijebiti specijalni deterdženti, koji su također tokisični za morski eko-sustav.

Mrlja na Bačvicama

Miris dizelskoga goriva koje je iscurilo iz "Jadrolinijina" trajekta "Tin Ujević", u utorak se osjećao u cijelom Splitu, a stigao je čak i do Solina, dok su se naftne mrlje, unatoč branama postavljenima na mjestu havarije, raširile po cijeloj luci, te stigle i do Bačvica.

Moguće povraćanje

Građani su, kako potvrđuju u Županijskom centru 112 gdje su zaprimili 30-ak poziva, uznemireni zbog intenzivnog mirisa nafte, no u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije umiruju javnost objašnjavajući kako isparavanje nije toksično, niti kancerogeno.

Ipak, građanima preporučuju da ne dolaze u luku, na mjesto nesreće, kako se ne bi nepotrebno izložili isparavanjima dizelskoga goriva.
- Miris je neugodan, ali nije opasan za njihovo zdravlje. Eventualno, ako bi ga osoba dulje udisala, može je natjerati na povraćanje, zbog čega svima kojima miris smeta, neovisno u kojem dijelu grada stanuju ili rade, savjetujemo da drže prozore zatvorenima. Također ne preporučujemo zadržavanje na mjestu havarije - ističe mr. Nenad Periš, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Zavodu.

Djelatnici Zavoda također su, potvrđuje mr. Periš, radi analize uzeli uzorke morske vode na sedam lokacija, od kojih je pet u luci, jedan na Bačvicama i jedna na Zenti, a rezultati se očekuju u srijedu. No, već i sada je poznato kako je onečišćenje, u obliku mrlje duge 50-ak metara i široke oko tri metra, doplivalo do Bačvica, zbog čega je dio dežurne ekipe poslan i ondje radi saniranja onečišćenja.
- U kojoj mjeri će dizel biti toksičan za morske organizme na Bačvicama ovisi o veličini mrlje, koncentraciji zagađivala, kao i o tome koliko dugo će organizmi biti izloženi tom zagađenju. Potencijalna opasnost prijeti svim organizmima koji ne mogu plivati i na taj način pobjeći od zagađenja - ističe dr. Maja Krželj iz Centra za studije mora Splitskog sveučilišta.


izvor Jutarnji list

članak iz jutarnjeg listaNaftna mrlja se pojavila i na kupalištu Bačvice

Nakon sinoćnje havarije Tina Ujevića , velika naftna mrlja je iz splitske trajektne luke doplutala i do kupališta Bačvice, pa je dio dežurne ekipe poslan i tamo radi tretiranja sa apsorbentima i disperzantima izvan ograđenog područja.

U utorak oko 10 sati je stigao poziv građana koji je primijetio u moru na Bačvicama mrlju dugu 50-ak i široku oko 3 metra.

Informacija je odmah prenesena Lučkoj kapetaniji koja je na terenu utvrdila da je dojava točna i da je emulzija "pobjegla" izvan brane prema Bračkom kanalu pa završila na omiljenom splitskom kupalištu.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.