icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


BAČVICE
NASIPANJE TUCANIKOM


21.2.2009 Bačvice: I ovo je moguće, kamenčićima na pijesak! - izvor Glas Dalmacije

vijest iz glasa dalmacije Najpoznatija splitska plaža Bačvice obasuta je šljunkom, a ako opravdanje za ovakve radnje kažu da će kamenčići zaustaviti odvlačenje pijeska u dubinu!

Nama se čini da će se kamenčići razasut po pijesku i da će se picigin morat "iselit" sa Bačvica.

Pa ako postoje i sve dozvole valjda je nekome od odgovornih moglo pasti na pamet da će ovi građevinski šljunak more naseliti po cijeloj plaži.

Uostalom prosudite sami, a vrijeme će brzo pokazati jelo ovo zasipanje bila greška. Igrači picigina možda postanu fakiri jer će za lopticom trčat kao po brokvama.


22.2.2009 Prosvjedi zaljubljenika Bačvica, direktor poziva na suradnju - izvor Glas Dalmacije

vijest iz glasa dalmacije Oko 20-ak Splićana, istinskih zaljubljenika u plažu Firule, kako sebe nazivaju, prosvjedovali su protiv uređenja jednog od najpoznatijeg splitskog kupališta.

- Prihrana plaže na način na koji radi tvrtka Splitska kupališta uništit će nam obalu. Djeca nam se neće moći više igrati, a možemo i zaboraviti na picigin. Uz sve to, pokušavaju opasnost od urušavanja tupine spriječiti betonskim zidom - negodovali su okupljeni prosvjednici.

Uređenje plaže Firule, podsjetimo planira se završiti do početka ljeta, a to je prvi korak u rješavanju cjelokupne splitske obale. Kamioni su u četvrtak počeli s prvom fazom nasipanja žala, a cijela studija i projekt prikazan je javnosti još u studenom.

Denis Sinovčić direktor tvrtke Splitska kupališta odbacuje optužbe i istovremeno pozdravlja zainteresiranost Splićana za uređenje kultnih plaža. Osim toga namjerava još jednom pokazati građanima kako namjeravaju urediti sva kupališta.

- Preko 30 godina nitko nije uložio ništa u Bačvice, Firule i Ovčice. To je ekocid ne ovo što mi radimo. Ne samo da nećemo uništiti pijesak, nego garantiram da ćemo ovim načinom osigurati igranje picigina narednih sto godina. Riječ stručnjaka i ekologija su primarni okidač kretanja u posao - kazao je Sinovčić.

Direktor napominje kako su studiju radili stručnjaci s Građevinskog fakulteta odjela Hidromehanike te da je riječ, laički kazano, o nasipanju žala koji će amortizirati udare valova i spriječiti odvlačenje pijeska iz mora.

- Radimo u nekoliko faza, ništa se ne radi na silu i protivno prirodi. Pozivam još jednom sve zainteresirane da nam dođu s pitanjima, prijedlozima i zamjerkama. Tu smo, radimo zajednički. Ne samo profesionalno, pa i ja sam odrastao na Firulama - zaključio je Sinovčić.


28.2.2009 Bačvice: Staju radovi, Kuret prozvao nalogodavca - izvor Glas Dalmacije

vijest iz glasa dalmacije Prihrana plaže Bačvice, laički, nasipanje mora posebnim žalom u svrhu očuvanja pijeska će prestati, a u ponedjeljak počinje sanacija dosadašnjih radova. Za iskrcavanje žala odgovornost će snositi Denis Sinovčić, direktor tvrtke Splitska kupališta.

Rezime je to sastanka gradonačelnika Ivana Kureta i vrhuške splitskog HDZ-a predvođene Željanom Kalaš s prosvjednicima na Bačvicama.

- Bagerima nije mjesto na Bačvicama, ali neka ostanu tu do ponedjeljka i uklone nastalu štetu. Nakon toga, neka nestane. Mogu obećati da ćemo prestati sa svim daljnjim radovima dok se ne razradi svaki detalj i usuglasim s vama, ljudima koji su svakodnevno tu - kazao je splitski gradonačelnik Ivan Kuret, pobravši pljesak za tu izjavu. Zadovoljno je bilo stotinjak okupljenih iz Ekološkog društva Picigin Bačvice.

- Uništavaju nam biser Splita, mi smo apsolutno za uređenje plaže, ali ne na ovakav način. Pijesak na Bačvicama ima nekoliko funkcija, a prva je svakako terapijska. Pa na nju dolaze i igrači Hajduka da bi rekuperali tijelo kao i brojni bolesni ljudi. Osim toga, tucanikom će nam uništiti picigin zauvik - kazao je tajnik Društva Branko Bosanac.

Direktor tvrtke radi gotovo pola godine na uređenju splitskih plaža, naručena je studija s Građevinskog fakulteta, a od prvog dana transparentno je predstavljao plan uređenja, što je istini za volju rijetkost u gradu pod Marjanom. Gradonačelnik je ipak njega javno prozvao. Uređenje pada u nezgodno vrijeme, hoće li struka patiti zbog politke?

- Ja podržavam odluku gradonačelnika da istraga pokaže tko je u pravu i spreman sam nositi posljedice zbog toga. Ja sam se vodio načelima struke, a ne politikanstvom i vrijeme će skoro pokazati da sam bio u pravu - pomirljivo je poručio Sinovčić ne želeći dolijevati ulje na vatru.

Da je to htio, mogao je nabrojati sve grijehe pojedinih koncesionara plaža koji su najbučniji u optužbama, a sami nisu poboljšali kvalitetu prestižnih splitskih plaža. Kao što Sinovčić reče, on nije političar, neka struka presudi.


Kako su piciginaši zaustavili radove - izvor Jutarnji list

vijest iz jutarnjeg lista Kad neka građanska inicijativa u vrlo kratkom roku uspije zaustaviti besmislene poteze vlasti, onda je ili koeficijent besmislenosti tih poteza previše visok ili se bliže kakvi izbori. Na splitskim Bačvicama jučer se dogodilo - oboje.

Osam dana nakon što je poslao kamione i bagere da po pješčanoj plaži nasipaju šljunak, splitski je gradonačelnik Ivan Kuret shvatio da bi izgubio glasova koliko je kamenčića nasuto, pa je radove odlučno i zaustavio, i za to izabrao simbolični prosvjed zaljubljenika u Bačvice i piciginaša, koji su jučer planirali sami početi uklanjati kamenje.

- Ljudi zbog kojih se ovo radi nisu zadovoljni, i to je neprihvatljivo. Zaustavljamo radove, revidirat ćemo projekte i utvrditi tko je odgovoran. Istina je, tvrdio sam da postoje sva odobrenja i da je napravljena javna rasprava. Bio sam obmanut, nisam znao što se zaista događa, i to je moja odgovornost. Prava odgovornost leži na zaključite sami kome - kazao je Kuret naoštrenim piciginašima koji su se okupili na prosvjedu, ne znajući da će im se pridružiti krema gradskog HDZ.

Zagonetna osoba o kojoj govori Kuret je Denis Sinovčić, čovjek kojeg je Kuret izabrao za direktora komunalne tvrtke Splitska kupališta, odobrio mu sve planove u svojstvu jedinog člana skupštine tvrtke i još ga prije 8 dana branio da je sve napravljeno kako treba. A događanje Bačvica splitskoj vlasti i Splićanima je čak i za ovdašnje standarde potpuno nevjerojatan niz grešaka.

Kupalište ili gradilište?

Mala kronologija za početak.
Prije desetak dana na zapadnoj obali Bačvica pojavili su se kamioni puni tucanika i bageri, i počeli taj materijal iskrcavati u more, tik uz betonsku obalu. Ljubitelji pješčanog simbola Splita - posebno igrači picigina - digli su se na zadnje noge, zajedno sa "susjedima" na obližnjim Firulama i Ovčicama. Iz gradske tvrtke Splitska kupališta krenula su umirivanja kako je sve u redu, da se radi o nečemu nazvanom "prihrana" plaže, da će Bačvice ostati pješčane, da se sve radi po stručnoj studiji splitskog Građevinskog fakulteta koja je bila ponuđena na javnu raspravu...

Malo je trebalo da bi se otkrilo kako bar dio tvrdnji iz Grada ne drži vodu, ili pijesak. Već u ponedjeljak stiglo je prvo zaustavljanje radova, iz Lučke kapetanije, čiji je inspektor Ivica Čikotić otkrio da nije zatražena suglasnost te institucije, pa je odlučio prikupiti svu dokumentaciju. Dan kasnije oglasio se i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture: Bačvice su dio zaštićene urbane cjeline grada Splita, pa je Splitskim kupalištima trebalo njihovo odobrenje, a zapravo nisu bili ni obaviješteni. Ekološke udruge zagrmjele su i o nedostatku studije utjecaja na okoliš te građevinske i lokacijske dozvole, ali je to bio teren na kojem direktor Splitskih kupališta Denis Sinovčić još i ima poneki odgovor - tvrdio je da nije riječ o građevinskim radovima, nego o komunalnom održavanju plaže.

Piciginaši stanuju ovdje

- Mi smo uputili upit ministarstvu i od njih dobili odgovor da za takvo komunalno održavanje ne trebamo raditi studiju utjecaja na okoliš - rekao je Sinovčić, a to nam je potvrdila i glasnogovornica MZOPUG-a Kata Gojević.

Javne rasprave nije bilo, nego su Sinovčić i gradonačelnik Ivan Kuret takvom proglasili javnu promociju tvrtke u studenom u Vili Dalmaciji, gdje je samo predočen plan rada, vrlo uopćen. Bačvicama kao koncesionar upravlja tvrtka Bačvice Plaža, koja, kako kaže direktor Edo Unković, uopće nije obaviještena da će se tamo nešto raditi. Za nevolju, Unković je i predsjednik kotara Bačvice, kojem također nitko ništa nije rekao.

I, na koncu, ostavljenim po strani su se našli i piciginaši, doslovno stanovnici Bačvica koji tamo provode svaki slobodni trenutak, posvećeni piciginu, igri koju kontinentalci mogu prezirati kao izraz dalmatinskog "pusti me stat" mentaliteta, ali na kojoj je odrastao cijeli Split, a Ministarstvo kulture je prepoznalo i zaštitilo kao nematerijalnu kulturnu baštinu. A picigin se, kao što zna svatko tko se u životu jednom bacio za oguljenom teniskom lopticom, može igrati samo na pijesku.

- Tko to nama može garantirati da ništa od toga žala neće doći do pijeska? Nitko, ma što nam govorili - kažu članovi piciginaške "sekte".

U buci i strastima koje su se digle oko zahvata na Bačvicama, pomalo je u drugom planu ostala sama studija po kojoj je zahvat napravljen, rad profesora dr. Mije Vranješa s Građevinskog fakulteta.

- Valovi na Bačvicama razorno djeluju i odnose pijesak u dubinu. Vjerujem da bi se već za desetak godina, ne poduzme li se ništa, primijetila razlika, i na Bačvicama bi bilo sve manje pijeska, koji je na Firulama i Bačvicama autohton, ali nema prirodnog prinosa zbog okolne izgradnje. Kad puše jugo, valovi iz smjera jugoistoka se odbijaju od zapadne obale stvarajući dužobalno strujanje, a u povratnoj fazi odbijeni val odnosi materijal prema dubini. Taj proces je relativno spor, ali na zapadnoj strani pijesak je u cijelosti odnesen, ostalo je krupnije kamenje, a na više mjesta uz cijelu plažu temelji su podlokani - objašnjava dr. Vranješ.

Nema pijeska ni za lijek

Njegova osnovna ideja je spriječiti odbijanje valova od obalnog zida, postavljanjem novog materijala ispred zida, pa bi se energija vala potrošila na licu novog nasipa.

- Bilo bi idealno kad bi se kao plažni materijal mogao postaviti pijesak, ali bi za to trebalo blizu 6000 kubičnih metara pijeska, što je praktički nemoguće nabaviti. Jedna mogućnost je vraćanje pijeska iz dubine prema obali, ali bi se onda na "pozajmištu" stvorila velika rupa, u koju bi se izvučeni pijesak ponovno vraćao, pa bi se postupak morao ponavljati svake dvije-tri godine. Osim toga, ne zna se ni kakva je kvaliteta toga pijeska u dubini, postoji realna mogućnost da u njemu ima mulja - kaže Vranješ.

I onda se kao dugoročno rješenje dr. Vranješu nametnulo uređenje šljunčanih plaža na mjestima udara valova, sa šljunkom od 4 do 32 milimetra, koji bi se, očekuje on, nakon par godina znatno usitnio, kako se to dogodilo na nekim dijelovima Žnjana, sve do krupnog pijeska, koji bi "perima" - kamenim branama u moru - bio zaustavljen u širenju prema središnjem dijelu Bačvica. Piciginaši u takav ishod ne vjeruju.

- To je najobičniji ekocid, a vjerujte mi, kao nekome tko se od 1944. svakodnevno kupa na Bačvicama, bez ove plaže Split više ne bi bio prepoznatljiv, kao da mu netko oduzme Marjan ili Dioklecijanovu palaču - kaže potpredsjednik društva Picigin Bačvice dr. Stjepan Jukić, koji sumnja i u neke skrivene namjere, ma koliko ih iz Grada demantirali.

- Ovdje će uskoro niknuti četiri hotela. Je li ovo pokušaj da se s Bačvica otjera šušur, tisuće kupača, da bi gosti hotela imali svoj mir - pita se Jukić, koji je godinama radio u Institutu za oceanografiju i ribarstvo. - U moru u kojem postoji ravnoteža tisućama godina, svaka ovakva intervencija izazvat će neki poremećaj, to dobro znamo i iz primjera u Splitu. Priroda uvijek odbacuje implantate - smatra Jukić.

Slično razmišlja i bivši gradonačelnik Nikola Grabić, za čijeg je mandata izgrađen kanalizacijski kolektor koji je očistio splitsko more i donio novi život svim splitskim plažama.

- Ova je uvala gradsko kupalište od 1891., i takva mora ostati. Ne sumnjam da je projekt rađen u dobroj namjeri, ali očito je sasvim nepripremljen - kaže Grabić.

Jedino dugoročno rješenje?

Profesor Vranješ pokušava umiriti zaljubljenike u salbun Bačvica još jednim predviđanjem, onim da će se već za koju godinu šljunak usitniti do veličine krupnijeg pijeska. No, opet sumnje: krupni pijesak nije isto što i onaj koji od davnina stoji na Bačvicama, od boje do veličine zrna.

Najčešće objašnjenje koje se iz Splitskih kupališta - ali i od dr. Vranješa - može čuti na zahtjeve za nanošenjem novog pijeska jest da ga se ne može nigdje nabaviti.

- Pijeska nema, svi izvori su zabranjeni za kopanje, i samo se ovo moglo napraviti ako se želi dugoročno rješenje - uporno ponavlja Sinovčić, zaklinjući se u svoje dobre namjere.

Kad god je dosad trebalo na Bačvice nanositi novi pijesak, koncesionar je to radio sa samih Bačvica, s dubine od četiri-pet metara, pri čemu su se koristile usluge tvrtke Dubina. Nasuprot Sinovčiću i Vranješu, direktor Bačvice Plaže Edo Unković je rezolutan:

- Svi naši proračuni govore da pijeska na Bačvicama ima dovoljno, i spremni smo ga prihranjivati svake dvije-tri godine, koliko god treba.

Premda sukob oko šljunka na Bačvicama opet djeluje kao besciljna rasprava između stručnjaka i "običnih" zaljubljenika, Bačvice su ipak prevažne za Split da bi se sve moglo izvesti s toliko pogrešaka u koracima. - Vlasti smatraju građane svojim neprijateljima - zaključila je Patricija Granić iz ekološke udruge Sunce. Nakon jučerašnjeg prekokreta, dodali bismo: osim pred izbore.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.