icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


BAČVICE
PRIOPĆENJE POVODOM PROJEKTA 'ROSINA & BAČVICE'

ATAK NA PROSTOR BAČVICE

Priopćenje ekološke udruge povodom projekta "Rosina & Bačvice" autora Jelavića i Rake

projekt Rosina i Bačvice, autora Jelavića i RakeObjavljeni članak u "Slobodnoj Dalmaciji" od 27. svibnja ove godine, u vezi projekta izgradnje hotela "Rosina & Bačvice", kao i stručni osvrt na taj projekt uvažene gospođe Inge Tomić-Koludrović ("Slobodna Dalamacija" 29. svibnja 2009.), dovoljni su razlozi da Ekološko društvo "Picigin-Bačvice", Split u ovom kratkom priopćenju iznese svoju ocjenu i mišljenje o projektu, polazeći od ocjene da danas u Hrvatskoj živimo zahtjevan početak izgrađivanja hrvatskog društva i države kao pravne, socijalne i humane zajednice u kojoj nitko i ničije mišljenje nije nevažno.

Stoji činjenica, da smo kao Ekološko društvo "Picigin-Bačvice", zajedno s koncesionarom kupališnog prostora "Bačvice" u veljači ove godine, u zadnji čas, spasili kupališni prostor "Željezničar" od nezakonitog nasipavanja kamenom-tucanikom, pa nam se danas čini da najnoviji prostorno-urbanistički projekt "Rosina & Bačvice", poglavito slika (estetska vizura zamišljenih hotelskih objekata) tiskana u "Slobodnoj Dalmaciji" od 27. svibnja, s estetskog stajališta, predstavlja ruglo gradu i Bačvicama. Ako se toj ocjeni doda i činjenica, da i gradski kotar "Bačvice-plaža"d.o.o, koncesionar kupališnog prostora "Bačvice" i Ekološko društvo "Picigin-Bačvice" nisu bili uključeni, a niti upoznati s tim projektom, onda se veoma lako može zaključiti da je kritički osvrt gospođe Inge Tomić-Koludrović (" Slobodna Dalmacija" 29. svibnja 2009.) opravdan, odnosno da ovaj projekt predstavlja "atak" na gradski prostor Bačvica, pri čemu su, izgleda, namjerno izostavljene potrebne demokratske radnje: javni dijalog, mišljenja relevantnih stručnjaka, ekološke udruge, gradski kotar "Bačvice" i koncesionar "Bačvice-plaža" d.o.o.

Iznijete činjenice upućuju na pretpostavku, da su projektanti, investitor, pa i sam ocjenivački žiri smatrali da su navedeni i zaobiđeni subjekti "pjevačka društva", zbog čega se, kao ekološko društvo, ne možemo oteti dojmu da je projektu izostao demokratski dijalog te ostao samo sintagma "jadranske turističke orijentacije Splita" kao deklaracija, bez sadržaja, odnosno u isključivom vlasništvu "novopečenih tajkuna i njihovih vazala".

Kako je prostorno planiranje i održivi razvitak u nekom ekološkom prostoru determiniran prostornim kapacitetom, a razvoj turizma jedno od rijetkih grana čije stanje i razvoj izravno ovise o stanju i kvaliteti okoliša i prostora to, s tim u vezi, smatramo da problematika prostorno-urbanističkih projekata i rješenja u Splitu ne može biti monopol i monolog jedne, povlaštene, skupine građana pa bi u tim procesima trebalo uključiti relevantne čimbenik grada (čak i inozemnu pomoć i mišljenja), kako građani našega grada, kao po nekom običaju, ne bi bili dovedeni pred "gotov čin". U mogućem, nepovratnom, gubljenju vrijednih prostora grada i Bačvica, naglašavamo činjenicu, da se danas ne bi više smjela dopustiti nedopustiva tipologija gospodarskog, tehnološkog razvoja i urbanog planiranja Splita i Bačvica, a koja je prevladavala u razdoblju 1960-1990 godine, obzirom da takvi pristupi u korištenju urbanih prostora našega grada mogu značiti nepovratno gubljenje gradskog resursa.

Zalažući se za prostornu zaštitu Bačvica, Ekološko društvo "Picigin-Bačvice"-Split zalaže se za prepoznavanje i promociju prirodnog i tradicionalno-kulturnog identiteta Bačvica budući da taj prostor čini trajni identitet našeg grada, a nikako hotelski objekti na prezentirani način, smatrajući da kulturni i prostorni identitet Bačvica predstavlja povijesnu prostorno-estetičku baštinu našega grada, zbog čega, koliko nam to mogućnosti dozvoljavaju, prostore Bačvica štitimo od mogućih "ekocida" u koji ubrajamo i ovaj najnoviji projekt "Rosina & Bačvice".

U Splitu, 04. lipnja 2009.godine

Ekološko društvo "Picigin-Bačvice", Split
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.