icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
AKTIVNOSTI


oglasna pločaDruštvo promiče razvoj i unapređenje ekologije na području kupališta Bačvice, organizira aktivnosti na uljepšavanju okoliša kupališta i kupališnih sadržaja, potiče suradnju s institucijama (Županija, Grad Split, Parkovi i nasadi, Čistoća) i različitim srodnim udrugama građana (Ježinac, Matejuška, Radunica), te zaštitu, razvitak i njegovanje tradicionalnih sportsko-rekreacijskih aktivnosti na Bačvicama, ponajprije igranje picigina, malog nogometa na salbunu, regbija u plićaku.

Picigin u imenu Društva evocira uspomenu na prvi picigin na Bačvicama, igran davne 1920. godine, igru koja je do danas, kao izvorno splitska, ostala najveća atrakcija kupališta.

čišćenje plažeDruštvo se financira vlastitim sredstvima, članarinom članova Društva, te povremenim donacijama Grada Splita. U suradnji s Edom Unkovićem i Antom Akrapom te uz njihovu financijsku pomoć na plaži su posađeni novi tamarisi i drugo bilje. Redovito se organiziraju akcije čišćenja plaže, postavljena je oglasna ploča, uređen je prostor oko nje, postavljene su skale za ulaz u more. Već prema tradiciji, svaka radna akcija ili značajniji datum koji Društvo želi obilježiti, praćeni su popularnim marendama. Tada ne manjka masovnosti, dobrog humora i pjesme.

Prihvaća se inicijativa o održavanju Prvenstva u piciginu, te su s tim u vezi donesena i prva Pravila picigina. Prvo prvenstvo u piciginu i Turnir na male branke na salbunu organizirani su u potpunosti u režiji Društva, dok je za organizaciju natjecanja koja su slijedila (Božićni turnir u piciginu, Drugo prvenstvo svita u piciginu, Drugi turnir na salbunu) angažirana agencija Pincin, vlasnika Josipa Reića, uz svesrdnu pomoć članova Društva. Uoči samog Prvenstva u piciginu, 13. lipnja 2005. realizirana je i dugogodišnja ideja o postavljanju rasvjete za ljubitelje noćnog picigina, u izvedbi i financiranju kandidata s liste Velog Mista. Medijsko praćenje svih događanja, a pogotovo Prvo prvenstvo svita u piciginu, bilo je na iznimnoj razini, kako u tisku, tako i na radiju i televiziji, uključujući i priloge u središnjem Dnevniku HRT-a. U tom segmentu postignut je velik uspjeh, te zasluge pripadaju svim članovima Društva, igračima i onima koji su sudjelovali u organizaciji. Ovakvo se natjecanje, dakako, nije moglo organizirati bez svesrdne financijske pomoći velikog broja sponzora, kao i bez kvalitetne suradnje s Edom Unkovićem, direktorom tvrtke Bačvice - Plaža d.o.o.

noćni piciginPrigodom Prvog prvenstva svita u piciginu pala je i prva klapa dokumentarnog filma o piciginu. Član Društva, piciginaš Damir Pačić, autor je filmskog projekta kojim će najsplitskiji sport biti približen svijetu, ali i manje upućenom ostatku Hrvatske.

U godini 2006. nastavilo se sličnim tempom. Uz već navedene aktivnosti, program Društva proširen je novim akcijama. Jedan od značajnijih pothvata, za ljubitelje zimskog kupanja i picigina, je izgradnja fontane Bačvice, kojom bi se sadašnji izvor pitke vode na kupalištu priveo uporabi. Izrađen je idejni i izvedbeni projekt s troškovnikom, obavljeno je mjerenje tlaka te su načinjeni atesti vode. Za realizaciju ove ideje potrebna je pomoć sponzora.

izložba Paun PaunovićNadalje, pristupa se izradi monografije o kupalištu Bačvice kojom se obrađuje povijesni, športsko-rekreativni i turistički značaj splitske Copacabane, sa zanimljivim i karakterističnim sličicama iz povijesti života gradskog kupališta, od njegova osnutka (Koščina, 1891.) do današnjih dana, kao mjesta na kojem je splitska mladež odrastala i koje je umnogome formiralo splitski kozmopolitski i sportski duh.

Član Društva i piciginaš Paun Paunović, poznati fotoreporter, otvorio je 6. listopada 2006. u prostorijama Fotokluba Split svoju izložbu fotografija naslovljenu Picigin, koja se pretvorila u pravu feštu, s ovacijama autoru i performansom u izvedbi ponajboljih piciginaša s Bačvica, koji su, skinuvši se u mudantine, zaigrali picigin usred Marmontove ulice.

marenda3. Prvenstvo svita u piciginu održano je 2007. godine uz učešće ukupno 24 ekipe kroz dva dana kvalifikacija i finalni dan. Povečan broj ekipa, sama organizacija, medijska pažnja i opća atmosfera prvenstva bila je izuzetno pozitivna. U sklopu manifestacije "Dani Bačvica", koji su trajali tjedan dana, centralni dio je bio posvećen promociji monografije "Bačvice - raj na zemlji" u izdanju našeg društva. Nakon održane promocije u Splitu (lipanj 2007), održane su promocije u Zagrebu i Ljubljani (rujan 2007), gdje je iskazan veliki interes naših sugrađana koji žive u tim gradovima. Kada se sagledaju sve aktivnosti koje su poduzimane tijekom 2005. i 2006. godine, razvidna je iznimno velika afirmacija Društva, sudjelovanje većeg broja članova u svim aktivnostima, podizanje igre picigin, kao splitskoga zaštitnog znaka, na višu medijsku razinu, što već rezultira sve većim brojem mlađih i novih igrača.

zimski piciginMinistarstvo kulture RH svojim Rješenjem od 27. srpnja. 2007. godine stavilo je igru picigin pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, a najduže tri godine od dana donošenja rješenja. U obrazloženju navedenog rješenja istaknuto je da je ED "Picigin Bačvice" nositelj dobra, budući je izradio Pravila igre, organizira Prvenstvo svita u piciginu, a osobito kod činjenice da je igra picigin izvorno splitski brend, nastala na kupalištu Bačvice, te je kao takvo dužno provoditi mjere zaštite radi njenog očuvanja, između ostalog popularizirati i promovirati kulturno dobro održavanjem turnira, putem elektroničkih medija, video zapisa i na druge načine, a sve da bi se izbjegla opasnost nestajanja ili uništenja.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.