icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
GRADSKI AKVARIJ NA BAČVICAMA


akvarijZatvaranjem gradskog javnog akvarija pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo, na rtu Marjana, 1986. godine, grad Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, ostao je bez značajnog kulturnog i turističkog objekta.

Tim činom su derogirani ostvareni rezultati dviju Akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu i Beogradu te neprocjenljiva pomoć (novčana, ustupak zemljišta) gradske Uprave Splita iz 1919. godine. Naime, navedene su institucije, da bi se ogradile od sve većih utjecaja talijanski, njemačkih i austrijskih znanstvenika, zajednički gradile i ostvarile ideju da se, baš u Splitu, ne u Bakru ili Dubrovniku, sagradi nacionalni Institut koji bi u svom sastavu imao i morski akvarij za javnost.

Prvi koraci u tom cilju ostvareni su tek daleke 1930. godine, kada je na Mejama, u zgradi "Šilera" postavljen privremeni laboratorij. Nakon što je specijalna Komisija Akademija izabrala rt Marjana kao najprikladnije mjesto u Splitu, 1930. godine sagrađen je privremeni Institut s 8 manjih i 8 većih bazena. Današnja zgrada Instituta na rtu Mrjana sagrađena je nakon II. svjetskog rata, 1947. godine s potpuno opremljenim akvarijem za javnost 1955. godine.

Premda, po površini mali akvarij (ukupno 26 morskih bazena) te po svom položaju, daleko izvan grada, na rtu Marjana, taj je javni akvarij godišnje pružao ugođaje tisućama posjetitelja. Stoga nije čudno da i dan danas, veoma često, gosti koji posjećuju Split iz dalekih krajeva Europe, došavši do Instituta znaju pitati:"A, gdje Vam je onaj lijepi akvarij?".

Relativno novija nastojanja gradske Uprave Splita, 90-tih godina, da se gradski akvarij obnovi na kupališnom prostoru "Bačvice", inače plod razumijevanja tadašnjeg gradonačelnika Nikole Grabića i građevinskog poduzeća "Konstruktor", sagrađen je prostor za gradski akvarij otraga kupališnog objekta koji je, na žalost, do danas ostao "mrtvi kapital" grada, bez osmišljenog sadržaja, pa je, s tim u vezi, zamoljeno od strane direktora kupališta "Bačvice plaža" d.o.o.-Split, gospodina Ede Unkovića, Ekološko društvo "Picigin-Bačvice" izradilo (gratis) projekt Polivalentnog gradskog akvarija, detalje kojeg možete potražiti na našem portalu klikom na: PROJEKT GRADSKI AKVARIJ SPLIT.

"Splitu s ljubavlju"
Siječanj 2010

Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.