icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
EKOLOŠKO DRUŠTVO PODUPIRE POVRATAK FONTANE


fontanaU srijedu 19. svibnja 2010. godine otvorena je izložba makete Monumentalne fontane na Rivi. Voditelj programa otvorenja izložbe bio je poznati splitski glumac Tonči Banov, koji se kratko i duhovito obratio pred oko 500 okupljenih građana i izrazio nadu da je ovo samo još jedan korak prema dugo očekivanoj obnovi stare fontane. U ime Komisije za obnovu Splitske fontane i Društva prijatelja kulturne baštine Split, nazočnima se obratio predsjednik Komisije dr. Ante Tukić i na kraju pozvao građane da slobodno upišu u knjigu dojmova potporu ili osporavanje povratka fontane na splitsku Rivu. Izložbu je otvorila Pročelnica Službe za kulturu grada Splita, gđa. Maja Munivrana.

Program je bio popraćen izvođenjem pjesama klape Lučica. Svoj obol je dala i splitska modna dizajnerica Božena Martinčević, koja je s djevojkama odjevenim u prekrasnoj splitskoj nošnji na najbolji način upotpunila program otvorenja izložbe. Izložbu je posjetilo preko 18.000 Splićana, dok se u knjigu dojmova upisalo nešto više od 14.000 ljudi. Izložba je dnevno bila otvorena 10 sati (od 10 do 20 sati), ali zbog velikog interesa posjetitelja ostajalo se i do iza 21 sata, a započinjalo prije 10 sati.

Splićani su dali usmeno i pismeno veliku podršku organizatorima. Posjetitelji su najčešće izražavali želju, nadu i potporu da se konačno, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, krene u izradu fontane. Bilo je i vrlo emotivnih situacija, a posebno kad su maketu vidjeli posjetitelji koji su i uživo vidjeli originalnu fontanu. Tako je bilo i suza na licima, najčešće popraćenih riječima: "Da mi je doživit da je opet vidim, pa da mogu mirno umrit". Primjer je starija posjetiteljica izložbe sa slomljenim kukom, koju je rodbina doslovno donijela da bi vidjela maketu i dala svoju pisanu podršku obnovi fontane. Bilo je i onih preko 90 godina, a posebno je zapamćen teško pokretan gospodin sa štapom koji cijeli život sa sobom nosi svoju sliku ispred fontane i koji je plačnim glasom zaželio da se još jednom slika pored obnovljene fontane.

Bilo je mnogo onih koji su ponosno donosili svoje fotografije snimljene pred poliesterskom fontanom podignutom za potrebe snimanja serije Velo misto. Tek sada se moglo istinski doživjeti koliko dubok dojam je ostavila fontana na njih, pa makar ona bila i poliesterska replika. Posebno treba naglasiti da su brojni posjetitelji fotografirali maketu i slikali se pored nje.

Mladi su posebno iznenađenje, dolazili su u velikom broju pojedinačno, u grupama i čitavi razredi, te se divili i podržavali obnovu Fontane, premda je nisu imali prilike vidjeti "uživo". Bilo je zanimljivo promatrati njihovu nevjericu da se tako nešto lijepo nalazilo u Splitu, a još više da je to porušeno. Najčešći su komentari bili: "Ala šta je lipa". i "Kome je palo napamet srušit ovakvu lipotu?" Posebno je značajno i raduje da su mladi tako masovno i s oduševljenjem prihvatili Monumentalnu fontanu i da s nestrpljenjem čekaju njenu obnovu.

Brojni turisti sa svih kontinenata su se zanimali za povijest fontane i razloge njenog rušenja, te davali potpise potpore i komentare. Već je i sama maketa fontane postala turistička atrakcija pored koje su se slikale stotine posjetitelja našeg grada, a može se zamisliti što bi tek izazvala prava obnovljena fontana.

Svakako je važno istaknuti činjenicu da je velik broj naših sugrađana iskazao želju da financijski podrži ponovnu izgradnju fontane, a naročito iznenađenje je izazvala mlada vodička koja je pitala gdje i kome se mogu uplatiti sredstva za obnovu fontanu, budući je to svakodnevno pitaju turisti koje vodi u obilazak grada.

članovi društva ispred makete fontaneKao zaključak povodom završetka izložbe može se kazati da su građani iskazali u ovih trinaest dana bezrezervnu podršku nastojanjima Društva prijatelja kulturne baštine za njenom obnovom. Pokazalo se da je ona bila i ostala simbol i ukras grada, da je ona spomenik vodi, da ima povijesnu, urbanističku, ambijentalnu i druge vrijednosti, a posebno da je ostala duboko u memoriji građana, da je ona dio Splita i Splićana i da se s njom još uvijek ponose. Mladi je prihvaćaju kao svoju i s radošću, a pokazalo se da je i kao maketa privukla pažnju turista. Bilo je i suprotnih mišljenja, ali toliko malo da nisu vrijedni spomena.

Dakle, nakon završetka izložbe sa sigurnošću se može kazati da je fontana još uvijek duboko u memoriji grada i da bi njena obnova bila s radošću dočekana od većine građana Splita.

Vijest preuzeta sa http://www.splitskafontana.com/

Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.