icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
KIP FABIJANA KALITERNE NA BAČVICAMA


fabijan kaliterna Ocjenjivački sud predvođen gradonačelnikom Ivanom Kuretom sa članovima Josipom Belamarićem, Fjodorom Klarićem, Robertom Plejićem, Zdravkom Reićem, Edom Šegvićem i Gorki Žuvelom, donio je odluku o izradi spomenika Fabijanu Kaliterni, ocu splitskog sporta po idejnom rješenju zagrebačkog akademskog kipara Nevena Bilića, s tim da se njegov kip ima postaviti uz skalinadu, na istočnoj strani velike dvorane na Gripama.

Ekološko društvo PICIGIN BAČVICE , kao jedan od podnositelja inicijative za podizanje spomenika pozdravlja odluku ocjenjivačkog suda, no ipak usudili bi smo se ukazati na možebitno ishitrenu odluku glede lokacije budućeg spomenika.

Naime, početkom dvadesetog stoljeća uvala Bačvice postala je kolijevkom splitskog športa, ponajviše zahvaljujući Fabijanu Kaliterni, diplomiranom inženjeru arhitekture kojeg se opravdano smatra ocem svih športskih klubova u Splitu. Na mjestu današnje kupališne zgrade daleke je 1904. godine osnovano neregistrirano đačko društvo Šator, na čijem se čelu nalazio Fabijan Kaliterna. On je 1908. organizirao i prvu vaterpolo utakmicu na Bačvicama, u godini kad ova sportska disciplina prvi put postaje i olimpijska. Društvo Šator također u 1913. godini organizira prvu plivačku utakmicu na Bačvicama, kao i natjecanje u brzinskom i daljinskom plivanju te umjetničkim skokovima u more.

Isto društvo s Bačvica okupljeno oko Šatora, zahvaljujući praškim studentima, ing. Lucijanu Stelli, ing. Vjekoslavu Ivaniševiću, ing. Ivanu Šakiću, te Luki i Fabjanu Kaliterni, dogovara temelje budućeg gradskog nogometnog kluba Hajduk , koji je osnovan u veljači godine 1911. Društvo s Bačvica okupljeno oko Šatora godine 1931. organizira i prvu povijesnu prijateljsku nogometnu utakmicu između gradskih kupališta Bačvica i Firula, koja je odigrana na starom Hajdukovom placu, u kojoj su sudjelovali igrači koji su u to vrijeme činili kostur prve momčadi Hajduka. U prosincu 1927. godine utemeljeno je Društvo za uređenje i poljepšanje Bačvica i Firula. U njegovoj upravi bio je i Fabjan Kaliterna.

Iz ovih kratkih crtica razvidno je da je Fabijan Kaliterna neraskidivo bio vezan za uvalu Bačvice, pa mi, današnji baštinici Društva iz 1927. opravdano smatramo da bi njegov kip trebao biti postavljen upravo u sredinu u kojoj bi i danas najradije htio biti. Smatramo naime da mu je mjesto među nama. Svjesni smo poteškoća glede preinačenja već donesene odluke, no pozivamo na ponovo promišljanje i prosudbu, sagledavajući razborito povijesne činjenice i onaj mladenački športski žar koji je Fabjana Kaliternu neraskidivo vezao uz Bačvice.

Slobodni smo i predložiti otvaranje kipa 13. lipnja 2009. godine, na dan podizanja i održavanja finala V. Prvenstva svita u piciginu, dakle na dan Sv. Ante, u slavu splitskog športa i njegove vječne mladosti. Pozivamo na podršku ove inicijative za postavljanje kipa Fabijanu Kaliterni na Bačvicama, a ne na Gripama.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.