icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
PRIOPĆENJE


ZAŠTO SKLADBA "PICIGIN" U IZVEDBI KLAPE "REBATAJICA" NIJE UVRŠTENA NA SPLITSKI FESTIVAL 2013, DOČIM JE TO USPJELO SKLADBI "PICIGIN" U IZVEDBI PJEVAČICE ZORICE

Pišemo ovaj tekst nesretni što ga uopće pišemo. Riječ je o jednoj pjesmi i piciginu. Picigin nikad nije bio niti će biti protiv nekoga, već je uvijek igra za pomoć drugome. No što je tu je. Osjećamo veliku nepravdu i možebitnu prevaru. Reagiramo na činjenicu i okolnosti da skladba "Picigin" autora J.Fiamenga i D. Tambače u izvedbi klape "Rebatajica" nije uvrštena u ovogodišnji Splitski festival zabavne glazbe, dok je to uspjelo skladbi istog naslova "Picigin", autora M. Benzona i J. Tudora u izvedbi pjevačice Zorice.

Možda smo sujetni kad to ističemo, ali Ekološko društvo "Picigin Bačvice" već je devet godina uspješno organiziralo Prvenstvo svita u piciginu i od te najizvornije splitske igre, stvorili smo prepoznatljiv splitski brend. Pri našem društvu djeluje i nastupa klapa "Rebatajica" koja za nepuni mjesec dana izdaje svoj glazbeni prvijenac "Evo smo van došli". Na ovom nosaču zvuka klapa nam je ponudila devet izvornih napjeva, ali i skladbu himničkog naboja iz majstorske radionice J. Fiamnega i D. Tambače, kojom je posebice obradovala sve splitske piciginaše, pjesmu "Picigin". Nosač zvuka je bio gotov i trebao je biti izdan krajem 2012. g., ali nije upravo zbog skladbe "Picigin". Naime, oni rijetki koji su imali mogućnost da je čuju bili su jednoglasni u stavu da je to prava pjesma za Splitski festival, te smo je zato i prijavili na natječaj ove godine. Nažalost nije "prošla". Imamo dosta argumenata po kojima možemo ustvrditi da nam je ukradena ideja o pjesmi o piciginu.

Kao prvo, gospodin T. Mrduljaš, direktor festivala, nakon što je saslušao pjesmu, telefonski se očitovao da je ideja izrazito zanimljiva, pisana na Tijardovićev način, da uz malu intervenciju na refrenu pjesme a uz jednu dobru scenografiju (mlade plesačice i naši stasiti piciginaši i sl.) može biti osvježenje za festival.

Nakon što je pjesma primljena na natječaj, g. Mrduljaš se očitovao da je što se njega tiče sve OK, da će odluku donijeti natječajna komisija kad pregleda sve pjesme, ali da će zbog limitiranih sredstava biti odabrane samo 24 pjesme. Nakon toga, gospodin Mrduljaš nam više nije bio dostupan.

Uskoro smo shvatili da naša pjesma "Picigin " nije prošla, ali da je izabrano čak 49 pjesama plus 2 rezervne, ali na tom popisu nije bilo ni jedne pjesme o piciginu. Naknadno, putem interneta saznajemo da se pod rednim brojem 35. vodi pjesma "Picigin" autora M. Benzona i J. Tudora u izvedbi pjevačice Zorice. Na You tube se vrti ta pjesma sa korištenjem naših fotografija, plakata sa prvenstava svita i piciginaša, članova našeg društva. Pametnom dosta.

Komisija koja ima uvid u sve skladbe, vjerojatno je procijenila da im mi nismo interesantni, a ne nudimo ni novac, te su se poslužili našom idejom, naručili pismu o piciginu i sproveli kroz natječaj.

Zašto reagiramo. Zato što je ovakav postupak komisije uvreda za našu klapu, piciginaše, nas Splićane koji žive za picigin. Sve što radimo na promociji i zaštiti picigina i Bačvica, radimo prvenstveno iz ljubavi, a ne za novac.

Može se dogoditi da izabrana skladba bude pobjednik festivala, to uopće nije bitno. Daj bože da se o picginu napiše što više pjesama, kao o Hajduku.

Iskreno rečeno, klapi nije uopće bitno što neće nastupiti na festivalu, ali nam je iznimno važno da se zna kako smo eliminirani i prevareni i da se o tome dozna prije početka festivala.

Za mjesec dana, naš CD će imati promociju. Vjerujemo da će se naša skladba "Picigin" vrtjeti na radio postajama i da će tada slušaoci moći dati svoj sud o toj pjesmi i procijeniti da li smo imali pravo na reakciju.

Još jednom želimo naglasiti, prva prava pjesma o piciginu pod nazivom PICIGIN, autora teksta J. Fiamenga, autora glazbe D. Tambače, autora aranžmana D. Tambače i A. Gašpardi, u izvedbi klape Rebatajice trebala je naći mjesto među ovolikog broja pjesama. Sve ostalo nije važno.

Gospodo sa Splitskog festivala, nepošteno i nekorektno od vas, uzeli ste nam ideju, naziv pjesme, fotografije piciginaša, ali nam nećete oduzeti pravo na reakciju i iskazivanje istine.

EKOLOŠKO DRUŠTVO PICIGIN BAČVICE

klapa RebatajicaKLAPA REBATAJICA
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.