icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
ON MOVE, MOVE ON, ALL TOGETHER

Na salbunu u balunu 40 mladih s Malte i iz Portugala: Vaaau, pičigin je vanderful!

izvor Slobodna Dalmacija, autor: DIANA BARBARIĆ

članak iz slobodne dalmacije Vaaaau! Koliko ljudi! Koji genijalni sitni pijesak! Predobro! Bile su to prve reakcije skupine mladih Maltežana i Portugalaca, njih ukupno 37, nakon što su se jučer malo iza deset ujutro spustili na Bače. U naš grad su došli dan prije u okviru programa Europske komisije "Mladi na djelu", a pod motom "On Move - Move On ... all together".

Domaćin im je Ekološko društvo "Picigin Bačvice", prije svega njihova članica Antonija Bosanac, a ruke im u organizaciji daju i volonterke udruge "Help": studentica Rea Peran i mlada učiteljica Marijana Dražić-Balov.

- Namjera nam je promovirati vrijednosti zdravog načina života, sportskih aktivnosti na otvorenom, ekološke osviještenosti, međugeneracijske solidarnosti i aktivnog starenja, a sve to kroz brojne radionice i grupni rad, s naglaskom na upoznavanje s piciginom, našom tradicionalnom splitskom igrom - kazao nam je Branko Bosanac, tajnik ekoudruge "Picigin Bačvice" i ponosni otac organizatorice ove manifestacije.

A u stvarnosti to izgleda ovako: njih 37 u istim majicama s logom projekta oduševljeno uskaču u plićak na Bačama i već za nekoliko minuta pokušavaju uhvatiti i drugome dobaciti balun za picigin. Ili, kako oni kažu - "pičigin".

- Pa nije baš ni teško. Prvi put sam u Splitu, ali sam čuo za picigin. Gledao sam video o piciginu, malo se raspitivao o toj igri i, evo, sad ću pokušati nešto i naučiti - kazao nam je Leandro Martins, mladić sa sjevera Portugala, koji se već zaljubio u Split.

Cristian Micallef s Malte također misli da mu neće biti problem picigin, ali i ne opterećuje se previše, u Split je došao radi druženja i zabave, a picigin je samo dodatni sadržaj...

Split još nije dobro upoznao, ali ono što je vidio jako mu se sviđa. Osobito Matejuška. Svi su nam je ishvalili. I Bačvice, normalna stvar.

- Ma ovo je odlično! Jedino je malo prevruće, čak više vruće nego u Portugalu, ali nema veze - benevolentne su mlade Portugalke, dvije Francisce, Joanna, Barbara i Catarina.

Već sljedeći trenutak bacaju se u more, tko će govoriti na 35 stupnjeva... Uostalom, vrijeme je i da one otkriju čari picigina.

A evo i priče o nastanku ovoga projekta razmjene mladih. Prije nekoliko godina Ekološko društvo "Picigin Bačvice" ishodilo je od Ministarstva kulture rješenje o preventivnoj zaštiti picigina kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a do donošenja rješenja o njegovoj trajnoj zaštiti.

Kako im je za trajnu zaštitu bila nužna i međunarodna potpora još dviju zemalja, odlučili su se uključiti u projekt razmjene mladih s naglaskom na upoznavanje s tradicijskom splitskom igrom picigin.

I taj dio posla je odradila Antonija Bosanac, i to preko neformalne grupe "Raplection", koju vodi Dijana Grgat iz Omiša. Prijavila se na trening osposobljavanja za izradu programa u okviru projekta "Mladi na djelu". Taj projekt financira Europska komisija, a sam trening je bio održan lani u Austriji.

Tamo je Antonija upoznala tridesetak mladih ljudi, među ostalima Cristiana Micallefa s Malte, te Portugalca Leandra Martinsa.

Nakon što su uspješno završili trening, Antonija im je predložila da zajedno prijave projekt koji će se održati upravo u Splitu. Program su prijavili na natječaju Nacionalne agencije za projekte EU-a na Malti, koji je prihvaćen, te su im odobrena sredstva u iznosu od 24.000 eura za njegovo provođenje. To je sad već povijest. A budućnost?

- Želja mi je da ova ekipa šta nam je došla nauči nešto o Splitu i piciginu. A nadam se da ćemo, zahvaljujući njima, na idućem Prvenstvu svita u piciginu imati i koju ekipu s Malte i Portugala, pa i drugih zemalja, zašto ne? Neka i picigin uđe u Europsku uniju - puna je planova Antonija Bosanac, uspješna studentica talijanskog i engleskog na Filozofskom fakultetu.

Pa iako je u cijelom ovom projektu sudjelovalo puno ljudi, moramo naglasiti da je upravo ova mlada djevojka srce i duša cijeloga projekta. Naime, sve je ovo njezina ideja, a dok su se mladi Maltežani i Portugalci jučer banjali na Bačama, ona je trčala po najvećem zvizdanu da im preuzme karte za izlete, provjeri je li sve u redu s ručkom, s prijevozom. Ukratko, brinula je o tisuću stvari, a cijelo to vrijeme nije joj silazio osmijeh s lica.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.