icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


EKOLOŠKO DRUŠTVO
PROMOCIJA KNJIGE: LEGENDARNI BARBA LUKA KALITERNA


Hajduk je imao velike trenere, ali nitko nije bio autoritet kao barba Luka - izvor Slobodna Dalmacija

vijest iz SD promocija barba luka Promocija knjige "Legendarni barba Luka Kaliterna" autora Stjepana Jukića Paladića na Starom placu bila je više od pukog predstavljanja rukopisa spomenutog autora. Bio je to topli, srdačni sastanak starih prijatelja, bile su to nanovo evocirane uspomene iz mladosti i vremena kada se velikim slovima ispisivala povijest Hajduka. Zasigurno jedan od najvećih trenera voljenog splitskog kluba bio je upravo barba Luka.

Ne čudi stoga što je knjigu promovirao Davorin Rudolf, kojeg u ovom kontekstu navodimo kao nekadašnjeg hajdukovog juniora i člana Uprave.

-Hajduk je imao velike trenere, ali nitko nije bio autoritet kao barba Luka. On je bio najzanimljiviji trener kojeg je Hajduk ikad imao. Da je bio političar, sigurno bi ga proglasili diktatorom ili autokratom. Nije završio fakultet, ali je ostavio trag. Čovjek je naprosto znao - kazao je ovom prigodom Rudolf.

Sam autor, Stjepan Jukić, kazao je kako su ga na pisanje knjige natjerala dva motiva.

-Prvi je bio proslava 100. godišnjice Hajduka prošle godine u veljači, kada sam vidio okićeni grad i čuo crkvena zvona kako zvone, navrle su mi suze na oči. Drugi je motiv bila obljetnica RNK Splita, čiji je trener također bio barba Luka. Sjeo sam i napisao knjigu kako bih što vjernije opisao dušu ovoga čovjeka i njegov moralni lik. Kako ne bih ispao prisrtan, prilikom pisanja sam konzultirao neke ljude sa strane, poput nekih riječkih i zadarskih novinara, koji su o barba Luki rekli još ljepše stvari od mene.

Kad je barba Luka zaratio s tadašnjom megazvijezdom Bajdom Vukasom, prešao je iz Hajduka u Split. Kako mi je on bio uzor i učitelj, i ja sam pošao za njim. Split je 1957. godine ušao u prvu ligu s barba Lukom kao trenerom i igrao je jedan lip balun - prisjeća se šjor Stipe, koji se može pohvaliti činjenicom da je bio predsjednik uprave i Hajduka i Splita.

Među uzvanicima primjetili smo Stanka Špacu Poklepovića, bivšeg trenera bilih i jednu od njegovih legendi, pa Sergija Krešića, sportskog direktora Hajduka, Reginu Ivić, suprugu još jedne nogometne legende - Tomislava Ivića, pa onda našeg kolegu Zdravka Reića, koji je ujedno recezent knjige zajedno s Juricom Gizdićem, kao i mnoštvo bivših Hajdukovaca starije generacije.

Nikolina LULIĆ


Barba Luka Kaliterna vječno sjaji kao zvijezda repatica - izvor Dalmacija News

vijest iz DN promocija barba luka "U svom životu bio je za neke genij, dok su ga drugi držali čudakom, ali zasigurno bio je nogometni vizionar koji je daleko nadmašio svoje doba", rečenica je kojom je opisan barba Luka Kaliterna na promociji nove knjige, male monografije, o ovom nezaboravnom vrataru i treneru Hajduka.

"Legendarni barba Luka Kaliterna" naziv je djela Stjepana Jukića - Peladića, bivšeg predsjednika Splita (1988.) i Hajduka (1990.-1992.), čija je knjiga u subotu predstavljena na Starom placu kod murve gdje je kao junior i sami autor upijao njegove savjete.

- Barba Luka Kaliterna neće nikada umrijeti. On vječno sjaji kao zvijezda repatica. Kada se barba Luka Kaliterna posvađao s Bajdom Vukasom i otišao u Splita, za njim sam pošao i ja - sjeća se Stjepan Jukić - Peladić. A Bajdo je, naglašava Stjepan, bio tih pedesetih popularniji od Tita kojega se po dužnosti moralo voljeti.

- Kako ne bih upao u glorifikaciju, kontaktirao sam novinare u Zadru i Rijeci, gdje je trenirao, da mi i oni kažu nešto o barba Luki. Oni su mi o njemu napisali još ljepše riječi...

Autor, inače znanstvenik iz područja ribarstvene biologije, kazao je da nije želio što vjernije opisati barba Luku kao novinari, već mu je namjera bila približiti čitateljima dušu Hajdukove moralne vertikale.

U sezoni 1959./60. Kaliterna je u Rijeci trenirao Miroslava Ćiru Blaževića. Jukić - Peladić ja ispričao jednu anegdotu vezanu za njih.

- Nakon Rijeke, Ćiro je nastavio karijeru u Švicarskoj. Tada je on svom bivšem treneru rekao: "Barba Luka, vi ste me uvijek forsirali i ja sam vam uvijek zahvalan. Sada sam situiran, recite što vam treba? Što god kažete vaš će vam Ćiro donijeti iz Švicarske." Barba Luka se nije obazirao, pravio se da ne čuje, al' kako je Ćiro navaljivao, odgovorio mu je: "Ako već oćeš, Ćiro, donesi mi neki čaja za čišćenje".

Na promociji je o Luki Kaliterni govorio i akademik Davorin Rudolf, kojega je također kao juniora trenirao.

- On nije završio fakultet, ali je bio autoritet. Da je riječ o politici, rekao bih da je bio autokrat, diktator - rekao je Rudolf, kojemu je Kaliterna usmjerio životni put. Naime, nije ovog budućeg akademika baš volio...

Davorin Rudolf se zahvalio Jukiću - Peladiću na ovom pitkom djelu o, kako je kazao, najzanimljivijem treneru kojega je Hajduk ikada imao.

Povodom 100 godina nogometa u Splitu, knjigu "Legendarni barba Luka Kaliterna" izdala je Ekološka udruga "Picigin Bačvice", čiji je član i sami autor. Uz knjigu malog formata, dobije se i DVD s fotografijama, a cijena je samo 50 kuna. Čitav prihod donira se udruzi Lastavice, koja brine o djeci i starijima lošijem materijalnog stanja.

Dodajmo još da su na Stari plac došli legendarni igrači Hajduka Vladimir Šenauer Geza i Ivo Bego, pa sportski direktor Sergije Krešić, Stanko Poklepović, supruga pokojnog Tomislava Ivića - Regina, jedan od osnivača Torcide Ante Ivanišević i mnogi drugi.

Pjesmom su promociju uveličale klape Rebatajica i Žrnovnica, te Tonči Banov Meksiko...

MATE PRLIĆ
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.