icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


Julio Žuvela: legionar Greenpeacea


izvor Jutarnji list - 20.05.2006.

članak iz jutarnjeg lista Splićanin Julio Žuvela tijekom 18 godina članstva u organizaciji Greenpeace obišao je sve kontinente, a prije devet godina unovačen je kao jedini Hrvat u ogranku Rainbow Warriors, skupini plaćenih stručnjaka koji u akcijama diljem svijeta znaju riskirati i živote. Kaže da je sudjelovao u akcijama protiv kitolovaca na Islandu, Grenlandu i New Foundlandu, čišćenja naftnih mrlja i ptica od mazuta u Galiciji. Žuvela je bio na odsukivanju kitova u Australiji, spašavao kornjačina jaja na Malti i Indoneziji te zbrinjavao ptice samoubojice u Skandinaviji. Na sjeveru Afrike sklanjao je sa svojim prijateljima gmazove od marokanskih i tuniskih ugostitelja koji ih nude kao specijalitete.

- U Greenpeace ušao sam 1988. godine. Bio sam kod prijatelja u Nizozemskoj i tražili su se volonteri za odlazak brodom u Norvešku za akciju spašavanja jedne vrste ptica čiji su se stariji primjerci zbog nedostatka ribe bacali s litica ne otvarajući krila. Preživjele bi ptice zbrinuli na našem brodu, a potom opet vraćali u stanište. Kasnije sam ostavio svoju kratku biografiju i uskoro su me iz Greenpeacea počeli pozivati, na brojne volonterske akcije diljem svijeta. Prije devet godina ušao sam u tzv. Rainbow Warriors nakon niza godina volontiranja u Greenpeaceu kao ronilac. Iako je većina naših akcija legalna, dobar dio bio je daleko od očiju javnosti, poput one tijekom koje smo popisali 13 jedinki gotovo izumrle morske medvjedice u Jadranu - istaknuo je 35-godišnji Žuvela.

Tijekom svojih volonterskih dana u Greenpeaceu Julio Žuvela u Francuskoj vezivao se s aktivistima za tračnice kako bi ukazao na prijevoz radioaktivnog materijala, a svojedobno naguravao se i s policijom u prosvjedima protiv francuske vlade zbog nuklearnih pokusa. Tvrdi da je sklopio brojna prijateljstva i poznanstva, pa je tako tri mjeseca živio s Indijancima iz plemena Cree u Kanadi.

- Upoznao sam se u nekim akcijama s pripadnikom njihova plemena Kawaquaom, koji je inače radio za nas kao skaut i vodio nas na terene. Budući da sam kao dijete s majkom živio u Francuskoj i tamo završio osnovnu školu, prevodio sam mu što drugi govore na francuski, a njegove simpatije osvojio sam kad mi je jedna ptica sletjela na glavu, i tako me pozvao u goste - prisjetio se Julio.

Tvrdi da su najopasnije akcije kad je u tijeku krivolov kitova ili bjesomučni izlov tuljana.

- Stvarno trebate imati želudac kad vidite takve kadrove. Tada lučkim kapetanijama pomažemo u konfiskaciji opreme za ilegalni ribolov, bilo da se radi o brodicama, nedopuštenim mrežama i harpunima. Istina je, zamjera nam se agresivnost, no mi nastupamo kad se ekologija ne može više sačuvati riječima i pregovorima. Imamo i akcije koje nisu mučne, kao što je vađenje kornjačinih jaja otprilike svakih pet godina. Ugroženoj vrsti, glavatoj želvi, svojim smo akcijama uspjeli povećati natalitet na Malti. Jaja pohranjujemo u inkubatorima kako bi se sačuvala od grabežljivaca, a kad se izlegu kornjače, stavljamo ih u more. Zbog grabežljivaca od 1000 jaja samo se pet kornjača uspije izleći i stići do mora - kaže Julio.

Iza ovog su Rainbow Warriora i akcije u našoj regiji. Na Kupresu je spašavao ptice ulovljene u mreže krivolovaca i jelene koji bi se rogovima u njih zapetljali. Upozoravao je javnost i nadležne instance na tamošnje krivolovce koji su divljač nakon završetka rata lovili automatskim oružjem i nagaznim minama. Najvažnijom smatra evidentiranje staništa 13 jedinki endemične morske medvjedice u Jadranu.

- Nakon što smo dobili neke dojave od stanovnika Lastova i jednog svjetioničara, s timom Greenpeacea iz Italije 2002. pronašli smo stanište 13 jedinki morske medvjedice. Popisali smo ih, a cilj nam je bio da se na njima obave neke zdravstvene kontrole - govori Žuvela.

Za Greenpeace kaže da je nevjerojatno dobro ustrojena organizacija s jasnim ciljevima.

- U Greenpeaceu sve je složeno kao sendvič, što se kaže. Mislim da su najorganiziraniji nakon WWF-a. Europsko središte im je u Amsterdamu, a svjetsko se nalazi u Kanadi. Dobar dio novca za rad dobiva iz raznih fondacija, a najveći dio stiže iz proračuna zemalja kao što su Kanada i Nizozemska. Koliko znam, najpoznatiji donatori naše organizacije su Sting i Jamiroquai. Začetnik ove organizacije je Bob Hunter, koji je još 1971. pokrenuo cijelu stvar kupivši brod Phillys Cormack kako bi se suprotstavio krivolovcima kitova, koji danas koriste Rainbnow Warriorsi.

U svijetu ima oko 2500 Rainbow Warriorsa, a on sam pripadnik je grupe nazvane Globe koja se sprema u Japan.

- Sve počinje volontiranjem, ali ostaje pitanje koliko ste se spremni odreći da biste pratili ciljeve ovakve organizacije - ističe Julio.

Kaže kako ne vidi podršku države za osnivanje podružnice u Hrvatskoj.

- Mislim da bi Split trebao u budućnosti postati središte Greenpeaceova sjedišta za Hrvatsku, i to samo zbog geografskog položaja, no ne i zbog Splićana koji na temelju mojih iskustava pogrešno percipiraju takve stari. Također, sumnjam da bi naša Vlada podržala osnivanje neke podružnice.

Kao član Ekološkog društva Picigin Julio Žuvela sam zna preroniti Bačvice i prikupljati otpatke, a prije dvije godine na nekoliko metara od obale pronašao je i zaostalu kašikaru. Prije tjedan dana iz čistog užitka biciklom je iz Splita otišao u Crnu Goru i na najvećoj jadranskoj pješčanoj plaži dugačkoj 13 kilometra u Ulcinju pronašao pogodan teren za picigin, za koji se smatralo da se može igrati samo na splitskim Bačvicama.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.