icon home icon facebook icon youtube icon mail
Find more about Weather in Split, RH

CROMETEO detaljna prognoza
GENERALNI SPONZOR
logotip INA
POKROVITELJI
logotip Ozujsko logotip Splitska banka
MEDIJSKI POKROVITELJI


PODUPIRATELJI


Ivica Veža: Najviše se traže i plaćaju inženjeri


prvi hrvat primljen u europsku akademiju industrijskog menadžmenta

izvor Slobodna Dalmacija - 26.06.2010.

članak iz slobodne dalmacije Prof. dr. sc. Ivica Veža sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje prvi je profesor iz Hrvatske koji je postao redovni član The European Academy od Industrial Management (AIM), odnosno Europske akademije industrijskog menadžmenta sa sjedištem u Nizozemskoj.

Europska akademija industrijskog menadžmenta organizacija je profesora koja djeluje u području industrijskog menadžmenta unutar sveučilišta europskih zemalja. AIM nastoji biti vodeća organizacija u Europi u obrazovanju studenata inženjerskih znanosti u području industrijskog menadžmenta kaže Veža. Jednom godišnje, veli, organizira se AIM konferencija u nekoj od zemalja članica.

Prva konferencija održana je 1983. god. u Eindhovenu (Nizozemska), prošle je godine organizirana u Braunschweigu (Njemačka), a ove se godine u rujnu organizira u Grenobleu (Francuska). Na konferencijama, objašnjava Veža, sudjeluju samo članovi AIM-a ili drugi po pozivu. Novi član AIM-a, osim toga, postaje se na preporuku jednog od članova, a nakon analize životopisa i predavanja odlučuje se zadovoljava li kandidat uvjete za primanje u članstvo.

Najvažniji dio konferencije odnosi se na poboljšanje obrazovanje studenata industrijskog inženjerstva, izmjenu studenata (programi Socrates/Erasmus) i sudjelovanja na projektima EU-a (posebno program FP7). Akademija ima 40 redovitih i 11 emeritus članova.

Lani sam svoje predavanje o budućnosti industrijskog menadžmenta održao u njemačkom Braunschweigu. Uslijedila je i preporuka jednog austrijskoga kolege, a izbor u Akademiju temelji se i na prijašnjim člancima, radovima i prezentacijama na kojima sam radio navodi Veža. Svečana promocija ulaska u ovo priznato europsko članstvo prof. Vežu očekuje u jesen u Francuskoj.

Ivica Veža, valja napomenuti, idejni je pokretač studija industrijskog menadžmenta u Splitu, jedinog takvog u Hrvatskoj, koji se održava u sklopu FESB-a i splitske Ekonomije.

Spektar studijskih sadržaja na našim sveučilištima orijentiran je pretežno specijalistički. Fakulteti obrazuju dobre stručnjake, koji u praksi uspješno rješavaju probleme u okviru svoje struke. Međutim, nedostaju stručnjaci koji bi morali imati potencijal za učinkovito upravljanje interdisciplinarnim zadacima i projektima.

Mi na fakultetu u sklopu novog studija obrazujemo stručnjake čije obrazovanje nije usmjereno samo na tehničke i prirodne znanosti, nego sadrži i kolegije iz ekonomskih znanosti. Stoga je potrebno uvoditi stručnjake koji imaju nova znanja i zanimanja, odnosno osnivati interdisciplinarne inženjerske studije.

Osim stručne kompetencije, inženjer sutrašnjice treba imati metodičke, računalne i socijalne kompetencije, navodi Veža.

Stručnjaci takvog profila nužni su u tranziciji Hrvatske prema tržišnom gospodarstvu. Prema informacijama njemačkog i američkog društva inženjera, inženjeri industrijskog menadžmenta najviše se traže i plaćaju u industrijskim poduzećima ovih zemalja, odnosno, ne nalaze se na popisu nezaposlenih.

Uskoro nas očekuju obrane prve generacije studenata industrijskog menadžmenta, za koje vjerujem da će brzo naći posao i ni dana neće provesti na Zavodu za zapošljavanje kaže Veža, dodavši da vlada velik interes za upise na iduću akademsku godinu.
Tekstovi, fotografije, video i audio materijali na stranicama zaštićeni su autorskim pravima.

Ekološko društvo "Picigin Bačvice"
Split, Uvala Bačvice bb.